Hva med deg? Gårdens viktigste resurs! Hva kan du selv gjøre for å holde sesongen ut og å være stand til å takle uforutsette hendelser som oppstår?
- Sørg for nok søvn, 7-8 timer hver natt.
- Spis en god frokost og sørg for jevnt påfyll av mat og drikke utover dagen og kvelden
- Ta regelmessige pauser og beveg kroppen litt
Frokost gir en god start på dagen. Er veien lang, kan en hyggelig avveksling være felles lunsj og middag ute på jordet. Kveldsmat gir god søvn og kroppen trenger byggeklosser til å bygge opp det vi har brutt ned i løpet av dagen. Ha alltid med rikelig med vann og frukt som mellommål. Går blodsukkeret ned, blir vurderingsevnen svekket. Dagen kan gå i fra å være god, til å bli unødvendig slitsom om du slurver med matinntaket.
Verneutstyr
Støv er det mye av i innhøstinga. Maske med P3-filter er den eneste som holde finstøv, soppsporer og virus ute. Ha maska med i tresker/traktor og ha også maske tilgjengelig i en tett boks hengende ved tippesjakta. Bruk maske også når du tipper på kornmottaket. En del bønder har utfordringer som følge av dette enten i form av «bondelunger» eller KOLS, les mer:
https://nhi.no/sykdommer/allergi/nedre-luftveisallergi/allergisk-alveolitt/
Vernebriller som holder rusk og støv unna øynene er et godt HMS tiltak. Får vi rusk i øyet, kan arbeidsdagen være ødelagt. Ei flaske øyeskyllevann lett tilgjengelig, kan da være redningen.
Gode vernesko med sklisikker såle og gode hansker, samt et par kjemikaliehansker/smørehansker med tanke på hydraulikkolje, smørefett.
Ei lita pakke med enkelt førstehjelpsutstyr som plaster og bandasje, er også lurt å ha i traktor og tresker.
Setebelte og ergonomi
Still inn setet slik at det er tilpasset deg og du sitter stødig. Still inn armlener så armen hviler og skulder/nakke er rett og ikke blir belastet. Dette sparer deg for vonde sener, muskler og ledd. Bruk alltid sikkerhetsbelte, også på jordet. Beltet hjelper deg å beholde riktig sittestilling uten å gli ned i setet og få ekstrabelastning på rygg, sete og ben, og du blir mindre fysisk sliten i løpet av en lang dag. Bruk av setebeltet er også blitt påbudt fra 1.7.20., les mer herhttps://www.arbeidstilsynet.no/nyheter/pabud-om-bruk-av-setebelte-i-traktor/
Innmateren eller halmristerne låser seg i halm
Hold hodet kaldt. Ta deg tid til å tenke, stopp motoren, da er du 100% sikker på at vinna og treskeverket ikke starter opp igjen mens du drar halmen ut. Store krefter, livet er over på et blunk. Stopp også vinna hvis du skal ut av treskeren mens du tømmer korntanken. Vinna tar raskt tak i klærne og faren for å bli trukket inn på skjærebordet er stor. Når tilhengeren fylles, flyttes tyngdepunktet oppover og den blir mer ustabil.
Liten tue kan velte stort lass
Når hengeren fylles, flyttes tyngdepunktet oppover og den blir mer ustabil. Ta deg tid til en risikovurdering før du parkerer på jordet. Hvor bør hengeren stå under fylling, for å sikre jevn fordeling av lasset? Hvordan parkere for å sikre at traktor og henger ikke begynner å trille? Legg en plan for hvor og hvordan du kan kjøre av jordet igjen, uten at dette medfører risiko for velt.
Traktor med henger blir ofte til hinder for medtrafikanter. Husk å stille inn speilene riktig, slik at du får god oversikt over trafikkbildet bak deg. Bruk avkjøringsmuligheter for å slippe køen forbi, du vil da redusere faren for møteulykker i forbindelse med forbikjøring. Hold lav hastighet inn mot kryss og rundkjøringer. Du har ansvaret for mange tonn som må bremse brått hvis andre trafikanter kaster seg ut i krysset for å unngå å bli liggende bak en sinkende traktor. Medtrafikantene forstår ikke alltid faren de utsetter seg selv, sine medpassasjerer og deg for. Videre viser et søk på internett et stort antall ulykker hvor traktor med tilhenger har veltet i forbindelse med for høy fart igjennom rundkjøring eller skarpe svinger. Kort sagt, risikovurder, senk farten og bruk sikkerhetsbelte.
Husk dokumentert opplæring og gjennomgang av risikovurdering hvis du har ansatte, familie eller andre med deg i drifta.
Mål for dagen: Å gå til sengs like hel og frisk som når du sto opp!
Med ønsker om ei god innhøsting