HMS

Hvem kan drive gården om du blir syk?

27.03.2020 (Oppdatert: 27.03.2020)

Bonden er en nøkkelperson i samfunnet og veldig viktig for å opprettholde matproduksjonen. Landbruket har i lengre tid hatt fokus på beredskap- og smittevernplan for gården. Hva gjøres for å unngå smitte og hva gjøres om man likevel blir syk og ikke kan gå i fjøset, er spørsmål man skal ha stilt seg.

Korona og husdyrproduksjon

Mattilsynet og Veterinærinstituttet anbefaler at koronasmittede personer begrenser kontakt med matproduserende husdyr. Det er bedre å være føre var til tross for at det ikke er noe som tyder på at dette viruset utgjør fare for dyrehelsen. Koronaviruset skal heller ikke smitte via mat eller drikkevann ifølge Mattilsynet.

 

Nabohjelp

Vi oppfordrer til å ta en telefon til kollegaer for å avtale hvordan man kan hjelpe hverandre dersom behovet skulle oppstå. Ta en gjennomgang av gårdens rutinebeskrivelser slik at andre kan sette seg inn i arbeidet på en enklest mulig måte. Dette er viktig for å opprettholde kvaliteten på produksjonen din.

 

Vi kan bistå deg

Trenger du en oppdatering av beredskap- og smittevernplanen har vi i NLR maler for dette og kan hjelpe deg. Du finner også materiell for dette på KSL sine sider.

Har du HMS-avtale ta kontakt med din HMS-rådgiver om du trenger hjelp til dette. Vi kan også bistå med forslag til rutinebeskrivelser som kan tilpasses din produksjon og som kan være nyttige for arbeidshjelpen din.

Les også landbrukets råd til bonden.

Følg med på situasjonen

For å følge med på smittesituasjonen kan du følge daglige oppdateringer her:

 

  • Fylkesmannen sine hjemmesider i ditt område

 

  • Folkehelseinstituttet

         https://www.fhi.no/

 

  • Veterinærinstituttet

         https://www.vetinst.no/

 

  • Animalia

        https://www.animalia.no/

 

  • Bondelaget

        https://www.bondelaget.no

 

  • NLR HMS-rådgivere

        https://www.nlr.no/lokale-enheter/Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.