HMS

Økt fare for brann under innhøstingen

30.07.2018 (Oppdatert: 01.08.2018)

Det er ekstremt tørt i år og grunn til å følge ekstra godt med under innhøstingen. Brannfaren er høyere enn vanlig med så tørt gras og halm. Nedenfor finner du noen tips til hvordan du kan være best mulig forberedt dersom uhellet skulle være ute.

Vær obs på den økte brannfaren under rundballepressing og tresking i år.

Det er ekstra stor fare for at det oppstår branner i vegetasjonen i år og dette krever at vi må være svært oppmerksomme under innhøstingen. Vegetasjonsbranner kan spre seg veldig fort og lett komme ut av kontroll.

Her er noen hensyn du bør ta for å redusere risikoen for at en brann skal ramme deg:

  • Se over maskinen før du begynner innhøstingen og kontroller at alt fungerer som det skal.
  • Er slukkeutstyr i treskeren/traktoren på plass? Husk at et lite apparat på 2 kg har begrenset kapasitet. Ta med deg et ekstra 6 kilos slukkeapparat i treskeren/traktoren i år.
  • Dersom du har en gjødselvogn eller andre tanker er det lurt å fylle disse med vann på forhånd. En vegetasjonsbrann krever mye vann for å slukkes.
  • Snakk gjerne med kollegaer i nabolaget om en felles brannberedskap. Flere vogner med vann i beredskap øker mulighetene for å slukke.
  • Sørg for at mobiltelefonen din har nok strøm slik at du kan ringe etter hjelp. Ha nødnummeret lett tilgjengelig på telefonen.
  • Vær sikker på at veier inn til eiendommen er tilgjengelige dersom det blir behov for assistanse fra nødetatene.
  • Dersom en brann skulle oppstå blir man selvsagt stresset. Da er det fort gjort å utsette seg selv for fare i forsøket på å slukke. Ved å være forberedt og ha tenkt gjennom dette på forhånd kan man i større grad vurdere situasjonen og trekke seg unna i tide så man ikke blir skadet selv. Snakk med dine ansatte og familie om hvordan man skal opptre dersom en brann skulle oppstå.
  • Ta gjerne kontakt med en HMS rådgiver i NLR for å ta en gjennomgang av brannberedskapen før du starter innhøstingen. Du finner HMS rådgiver i ditt område her:

         Din HMS rådgiver

 

Artikkel om brann i rundballepresse

I fjor høst skrev vi en artikkel om en familie som opplevde brann i forbindelse med rundballepressing. Dette var en dramatisk hendelse som du kan lese om her:

Rundballepressa tok plutselig fyr

 

 

Nødnumre:

Brann: 110

Politi: 112

Ambulanse: 113Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.