HMS

Når tørken tar på både planter og folk

05.07.2018 (Oppdatert: 06.07.2018) Knut Olav Omholt

Tørken begynner å bli alvorlig og behovet for regn er stort. NLR har mulighet til å være samtalepartner hvis en kjenner at situasjonen begynner å ta på. Les mer om vårt tilbud om dette på linken i teksten under bildet.

Tørke i kornåker

Tørken begynner å bli alvorlig. Det meste av graset er høsta, avlinga er for de fleste langt under middels. Det igjen gjør at det kan bli en vanskelig fôrsituasjon framover. Kornet sliter også i tørken og avlinga kan bli svært dårlig. For andre vekster er situasjonen vanskelig der det ikke er vanning.

 

Vi bønder har lagt ned mye penger og arbeid i kjøp av såvarer, gjødsel og ikke minst arbeidstid i å få et resultat som vi håper skal gi oss et bra resultat når avlinga skal høstes. Mange begynner nå å tenke på om dette gode resultatet er tapt for denne gang. Behovet for regn er nå svært stort. Ta kontakt med NLR for rådgivning utfra den situasjonen vi har. Dette slik at vi sammen kan skape et best mulig resultat når regnet en gang kommer.

 

Noen og snakke med?

Vi minner om at det kan være lurt å ta kontakt med banken eller regnskapsføreren hvis situasjonen blir krevende økonomisk.

Vi har også mulighet for å være samtalepartner hvis en kjenner på at situasjonen begynner å ta på, slik at det går utover nattesøvn, humør, familielivet eller at hverdagen kjennes tung. Vi er landbrukets Bedriftshelsetjeneste og kan formidle profesjonell hjelp den veien for de som ønsker det.

 

For å lese mer om vårt tilbud på dette feltet kan du følge denne linken: https://hms.nlr.no/krisebistand/

Ta gjerne kontakt med din lokale HMS rådgiver eller andre i NLR, hvis du tenker at du gjerne vil snakke med noen om situasjonen.

Noen å snakke med

En ”krisesituasjon” kan defineres som:


”En situasjon der tilgjengelige ressurser, tidligere erfaring og lærte reaksjoner ikke lenger er tilstrekkelig for å mestre situasjonen.”

Søk hjelp

Ikke vent med å søke hjelp. Du er ikke alene om å ha det vanskelig. Det er ingen skam å be om hjelp, men det kan være avgjørende for flere enn deg at du gjør det.

Bry deg

Å bry seg om må ikke forveksles med å bry seg med. Kjenner du noen som har det vanskelig, så ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Ta kontakt og spør ganske enkelt; Hvordan har du det, egentlig? Er du i tvil, spør noen om råd, men ikke utsett det. Kan ikke du hjelpe, kan kanskje andre. Du kan være den som tar initiativet og formidler den viktige hjelpen – i dag!

Vårt tilbud

Norsk Landbruksrådgiving har HMS-rådgivere og avtaler med godkjente bedriftshelsetjenester som kan bistå deg med praktiske råd og veiledning når en krise oppstår. Du kan kontakte oss når du selv opplever livet vanskelig fordi: ·      

 • livstruende sykdom eller plutselig tap av en nær person rammer deg
 • ekteskapet ryker
 • konfliktene tårner seg opp
 • økonomien er ute av kontroll
 • brann har rammet eiendommen
 • husdyr er tapt ved sykdom eller tatt av rovdyr
 • livet er dominert av ensomhet, isolasjon og meningsløshet
 • avlingssvikt og økonomi

 eller dersom du gjerne vil hjelpe en bonde som:·      

 • er blitt rammet av alvorlig sykdom, dødsfall eller samlivsbrudd
 • er blitt rammet av brann eller har tapt husdyr ved sykdom eller rovdyr
 • har mistet humøret og ikke lenger deltar i fellesskapet       
 • vanskjøtter dyr og gård
 • ikke lenger gjør opp for seg
 • tydelig misbruker alkohol eller andre rusmidler

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.