HMS

Hvis bekymringene blir store?

12.07.2018 (Oppdatert: 12.07.2018)

Det er mange som er bekymret for skadene som følge av tørken. Flere er vitne til at avlingen forringes for hver dag som går. Husdyrprodusenter opplever at kabalen ikke går opp med antall dyr og vinterens behov fôr. Det fører til at mange må tenke alternativer og står ovenfor det vanskelige valget å måtte redusere besetningen sin. Andre ser ut på kornåkrene og ser at de er så skadet at det knapt blir avlinger.

5 om dagen 5 om dagen fra rådet for psykisk helse

Flere bønder forteller at de har netter med dårlig søvn og opplever situasjonen som svært krevende. Noen opplever fremtiden til gården som usikker. Dette er svært tøft for de det gjelder.

 

I slike situasjoner er det viktig at man tar godt vare på seg selv. Det er også viktig at man holder et ekstra øye med på hvordan naboen har det. For mange er det mye støtte i at flere i samme situasjon møtes og prater sammen. Ta gjerne initiativ til å samle noen i grenda di. Da kan dere diskutere praktiske løsninger og kanskje fange opp noen gode råd andre har dratt nytte av. Det å gjøre noe sosialt og snakke om andre tema enn de som bekymrer en er også viktig.

 

Rådet for psykisk helse har laget en oversikt med forslag til hva man kan gjøre for å ta best mulig vare på seg selv i en ekstra krevende situasjon – les 5 om dagen ovenfor.

 

Noen og snakke med?

Vi minner om at det kan være lurt å ta kontakt med banken eller regnskapsføreren hvis situasjonen blir krevende økonomisk. Vi har også mulighet for å være samtalepartner hvis en kjenner på at situasjonen begynner å ta på, slik at det går utover nattesøvn, humør, familielivet eller at hverdagen kjennes tung. Vi er landbrukets Bedriftshelsetjeneste og kan formidle profesjonell hjelp den veien for de som ønsker det. 

For å lese mer om vårt tilbud kan du følge denne linken: https://hms.nlr.no/krisebistand/

 

Kontakt din lokale HMS rådgiver i enhetene.

HMS-rådgiverne er tilgjengelige på hverdager mellom 0800-1500. Ved behov for akutt hjelp ring legevakta på telefon: 116 117.

Følgende i NLR sentralt kan kontaktes i løpet av sommerferien på telefon eller e-post:

HMS rådgiver

Uke

Telefon

E-post

Halle Arnes

27, 28, 29, 30

97 58 00 53

halle.arnes@nlr.no

Kari-Anne Aanerud

27, 28, 32, 33

90 20 74 64

kari-anne.aanerud@nlr.no

Linn Thorud

31, 33

97 74 55 86

linn.thorud@nlr.no

 

 

Noen å snakke med?

En ”krise” kan defineres som:

 

”En situasjon der tilgjengelige ressurser, tidligere erfaring og lærte

reaksjon er ikke lenger er tilstrekkelig for å mestre situasjonen.”

 

 

  

Søk hjelp

Ikke vent med å søke hjelp. Du er ikke alene om å ha det vanskelig. Det er ingen skam å be om hjelp, men det kan være avgjørende for flere enn deg at du gjør det.

 

 

Bry deg

Å bry seg om må ikke forveksles med å bry seg med. Kjenner du noen som har det vanskelig, så ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Ta kontakt og spør ganske enkelt; Hvordan har du det, egentlig? Er du i tvil, spør noen om råd, men ikke utsett det. Kan ikke du hjelpe, kan kanskje andre. Du kan være den som tar initiativet og formidler den viktige hjelpen – i dag!

 

 

Vårt tilbud

Norsk Landbruksrådgiving har HMS-rådgivere og avtaler med godkjente bedriftshelsetjenester som kan bistå deg med praktiske råd og veiledning når en krise oppstår.

 

Du kan kontakte oss når du selv opplever livet vanskelig fordi:

 • Livstruende sykdom eller plutselig tap av en nær person rammer deg
 • Ekteskapet ryker
 • Konfliktene tårner seg opp
 • Økonomien er ute av kontroll
 • Brann har rammet eiendommen
 • Husdyr er tapt ved sykdom eller tatt av rovdyr
 • Livet er dominert av ensomhet, isolasjon og meningsløshet
 • Avlingssvikt og økonomi

 

eller dersom du gjerne vil hjelpe en bonde som:

 • Er blitt rammet av alvorlig sykdom, dødsfall eller samlivsbrudd
 • Er blitt rammet av brann eller har tapt husdyr ved sykdom eller rovdyr
 • Har mistet humøret og ikke lenger deltar i fellesskapet
 • Vanskjøtter dyr og gård
 • Ikke lenger gjør opp for seg
 • Tydelig misbruker alkohol eller andre rusmidler

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.