HMS

Rundballepressa tok plutselig fyr

08.12.2017 (Oppdatert: 08.12.2017)

Roger Paulsen driver gård med ammeku og grasproduksjon i Nes i Akershus. Han overtok gården for tre år siden og får god hjelp i drifta av sin far Anders Paulsen. Etter en lang innhøstingsperiode reiste Roger med familien på en velfortjent sydenferie, mens far Anders Paulsen skulle ta seg av dyr og halmpressing. Anders har presset halm i flere år og sier han mange ganger har tenkt på hva som faktisk kan skje og hva han skal gjøre dersom det oppstår en brann – det har ligget i bakhodet… Likevel endte denne høstdagen opp med å bli mer dramatisk enn han hadde forestilt seg.

Anders og Roger Paulsen ved traktoren som rundballepressa var koblet til
Det er spesielt en fredag kveld Anders aldri vil glemme. Denne fredagen var midt i en travel periode og han var godt i gang med å presse halm. Han hadde presset ca. 40 rundballer og hadde igjen den siste halmstrengen når han la merke til flammer øverst på venstre siden på rundballepressa. Han reagerte raskt og fikk svingt traktoren og pressa unna halmstrengen for å unngå at den tørre halmen skulle ta fyr.
Alt gikk så fort sier Anders. Jeg ble veldig opptatt av å få koblet løs traktoren fra rundballepressa. Jeg fikk ned støttebeinet på pressa og dratt bolten delvis opp. Dette foregikk på venstre siden av traktoren, samme side som brant i pressa.  Så fikk jeg kjørt traktoren unna mens rundballepressa stod i full fyr.
Han begynte slukkearbeidet raskt og tømte et pulverapparat på rundballepressa - uten at det hadde noen særlig virkning. Flammene blusset opp igjen. En nabo hadde fått med seg hendelsen og kom til med flere slukkeapparater, men da de hadde fått dempet noe av flammene blusset de opp igjen og det ble i tillegg masse svart røyk. Det var mye plast og gummi på rundballepressa, noe som bidro til at både flammene og røyken utviklet seg. 

Jeg la ikke merke til at jeg selv var skadet før naboen gjorde meg oppmerksom på det. Jeg kjente ingen smerter før det hadde gått en stund og så heller ikke behovet for å dra til legevakta. Jeg hadde som vanlig t-skjorte på meg. Huden var bar og veldig utsatt, men i etterkant er jeg glad jeg ikke hadde fleecejakka på meg – den hang igjen i traktoren.  Stoffet i jakka ville da ha smeltet fast i armen og gjort skaden enda større. Heldigvis insisterte naboen på at jeg skulle dra til legevakta for å få sjekket opp tilstanden på armen. Det hele var en merkelig opplevelse med tanke på skadeomfanget på armen og egen reaksjon. Det sier litt om adrenalinnivået som oppstår når man er i en så stressende situasjon.
Brannvesenet brukte 3000 liter vann i slukkearbeidet på rundballepressa. Det var ikke nok for å slukke den. Det var en av de få vindstille dagene i sommer så flammene spredde seg heldigvis ikke i halmen. Hele jordet kunne jo tatt fyr så tross alt hadde vi litt hell i uhellet sier Anders ettertenksomt.

En brannskade kan utvikle seg i negativ retning selv om den ved første øyekast ikke ser veldig alvorlig ut. Armen er forbrent fra håndleddet og et stykke oppover overarmen. Han har besøkt Kongsvinger sykehus flere ganger etter uhellet og har hittil hatt ni operasjoner, fem runder med narkose og må regne med enda flere behandlinger. Han er svært fornøyd med oppfølgingen fra sykehuset. Det er store smerter forbundet med brannskader og på grunn av stor infeksjonsfare er det svært begrenset hva han får lov til å være med på i gårdsdrifta. Det holder hardt for en som er vant til å jobbe mye. 

Når vi spør Anders om hva han ville gjort annerledes sett i etterkant vet han ikke helt hva han skal svare på det. Han sier selv han ikke burde ha gått mellom traktor og presse for å koble i fra, men i situasjonen hvor alt skjer så fort som det gjorde så handler man instinktivt og vil gjerne begrense skadeomfanget i størst mulig grad. Anders sier at det var bare så vidt han klarte å koble rundballepressa fra traktoren. Det finnes hurtigkoblinger hvor man kan sitte i traktoren å koble løs redskapen bak. Dette er ikke så vanlig i Norge, men mer vanlig i Danmark. Dette ville vært et godt sikkerhetstiltak og kunne med fordel være mye mer brukt her i landet også mener han. På spørsmål om hvorfor han ikke tror dette er så vanlig så mener Anders og Roger at det nok først og fremst er et kostnadsspørsmål.
På spørsmål om hva brannårsaken var er det for tidlig å si noe om ennå. De hadde foretatt service på rundballepressa, en John Deere 854 2008 modell, uka før. De hadde gått over belter, kontrollert rullene og lagre.

I etterkant av slike ulykker melder også spørsmålet seg: hva dekker mine forsikringer egentlig? Både Roger og Anders er kunder i Gjensidige og er svært fornøyd med håndteringen av saken der. Gjensidige takserte skaden og hentet pressa så bonden skulle slippe å tenke mer på det. Han sier at han var jo litt spent da det å ha fullstendig oversikt over innholdet i egne forsikringer ikke er så lett. Er rundballepressa forsikret når den ikke henger på traktoren? Er rundballepressa en del av maskinløsøre? Har jeg husket å melde den inn til forsikringsselskapet? Flere spørsmål meldte seg og man kaldsvetter litt når man begynner å tenke på dette. Har jeg alt i orden? Heldigvis viste det seg at han hadde spesifisert pressa som maskinløsøre. Traktorforsikringen dekker også Anders sin oppfølging på sykehus inkludert reiser til og fra. Han må bare ta vare på kvitteringene med de utleggene han har. Det er godt å ikke ha bekymringer rundt dette i tillegg til den brannskaden han selv fikk. De roser Gjensidige sin oppfølging av saken.
Ingen av bøndene bruker Facebook spesielt aktivt, men de har i denne saken valgt å dele bilder og historien der for å sette fokus på hvor raskt en situasjon kan oppstå. Det er mange tilbakemeldinger på at det er flere som har vært i lignende situasjoner.
Dersom hendelsen får andre til å tenke, er det verdt det.

Det gikk hardt utover armen til Anders. Til å begynne med var armen "bare" rød. Han kjente ingen smerter før det hadde gått en stund. Heldigvis insisterte naboen på at han skulle oppsøke legevakta så han fikk riktig behandling så raskt som mulig.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.