HMS

Gravide bør holde seg unna sauefjøset i lamminga

05.04.2017 (Oppdatert: 17.04.2018) | Nyhet

Vårens vakreste eventyr kan bli det verste mareritt, dersom du er gravid. Faren for å bli smittet av toksoplasmose og listeriose gjør at gravide anbefales å holde seg unna lamminga.

Faren for smitte av toksoplasmose og listeriose gjør at gravide bør holde seg unna sauefjøset i lamminga. FOTO: Morten Berntsen

Hvis en gravid kvinne blir smittet, kan det skade både henne og fosteret.

– Er du gravid, eller tror du er gravid, anbefales det at du unngår kontakt med sau under lamminga, sier Linn Thorud, HMS-rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

 

Toksoplasmose

Den første av to årsaker til anbefalingene, er toksoplasmose. En infeksjon som skyldes parasitten Toxoplasma gondii. Parasitten er en type koksidie med dyr av katteslekta som hovedvert og andre dyr som mellomvert. Vanligvis er toksoplasmose ufarlig og skal ifølge helsenorge.no ikke behandles hos ikke-gravide. De som får symptomer opplever lette influensalignende plager som slapphet, muskelsmerte, leddsmerte, hodepine, sår hals og hevelse av lymfeknutene. Sykdommen går over av seg selv, og er kun farlig for de som har svekket immunforsvar eller gravide.

– Hos gravide kan smitte av toksoplasmose i noen tilfeller gi en alvorlig infeksjon hos fosteret, og føre til sponabort eller misdannelser. Du kan utsettes for smitte ved lamming, kalving og grisning, eller ved andre arbeidsoppgaver der du utsettes for store mengder blod, forklarer Thorud.

Toksoplasmose forekommer over store deler av verden, og er en vanlig parasitt hos pattedyr. De fleste som er smittet av toksoplasmose, er ikke engang klar over dette. Kroppen har dannet antistoffer mot parasitten, og vil ved senere kontakt ha et effektivt forsvar.

 

LES MER: Gravide bør unngå sau under lamminga av Ola Fiskvik

 

Listeriose

Listeriose skyldes bakterien Listeria monocytogens og hos sau gir denne hjernehinnebetennelse. Dette er en utbredt bakterie i sauemiljøer, og mange sauer har derfor en viss resistens mot infeksjonen. Hos veterinærer og bønder som har tatt ut listeria-kasta fostre hos sau, har man sett hudinfeksjoner. De fleste som blir smittet, får symptomer i løpet av noen dager til få uker, og viser seg som feber og verk i kroppen. Gravide kan smitte sitt barn uten selv å være syk.

 

Ikke hjelp til i lamminga

På grunn av risikoen, fraråder Linn Thorud at gravide jobber i sauefjøset i lamminga.

– Det er viktig at de gravide er klar over risikoen omkring lamming, og at de ikke utsetter seg for unødvendig fare, sier rådgiveren.

Videre oppfordrer hun at alle planlegger arbeidssituasjonen godt. Det kan være å leie inn avløser eller avtale med foreldre eller andre i familien. Dersom du som gravid er medeier i virksomheten, har du krav på refusjon av arbeidskostnader. Dette krever sjukemelding fra lege.

– Med god tilrettelegging kan vårens vakreste eventyr allikevel nytes, avslutter Linn Thorud.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.