Serviceintervaller er som følger

  • Pulverslukkere: 10 års intervall.
  • Skumslokkere: 5 års intervall.
  • CO2-slukkere: skal trykkprøves hvert 10. år.

Dette skal dokumenteres ved serviceetikett på slokkeren, som sier når slokkeren har hatt service, når neste service skal være, samt registreringsnummer på den personen som har gjort jobben og signatur. Samt halsring som sier når service er utført, og av hvem (halsring som bevis på at slokkeren har vært i fra hverandre). Samme dokumentasjonskrav som for kontroll.

Service skal utføres av sertifisert virksomhet (godkjent verksted).

Bestill kontroll her

Forskjell på kontroll og service

Kontroll: utføres av kompetent person/kontrollør. På en slik kontroll sjekkes: produksjonsdato, trykk, utvendig skade, pulverets tilstand, pakninger og slange. Apparatet vil bli påsatt kontroll-lapp og ny plombering. Etter kontrollen vil du få tilsendt dokumentasjon på at slukkerne dine er kontrollert. Denne er nyttig å ha ved tilsyn/kontroll eller hvis uhellet er ute. Så før kontrollen ta en rask sjekk hvor gammel apparatet ditt er.

Service: utføres av kompetent person på verksted. Apparatet tømmes for gass og pulver. Beholder undersøkes innvendig og utvendig, ventil hus smøres og sjekkes. Apparatet fylles med pulver og gass på nytt før det forsegles med ny plombering.

Ønsker du kontroll? Ta kontakt med oss på e-post: Solfrid.ramberg@nlr.no

Sjekk pulverapparatet selv

Det anbefales å snu apparatene hvert kvartal. Du vender slokkeren opp ned og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt. Det er ny farge på plomberingen for hvert år. I 2022 er det fargen gul.

Pulverapparater

Pulverapparat med ABC-pulver er den mest allsidige hånd slukker. Den kan brukes til slokking av nesten alle typer branner.

Skumapparater

Skumslokkeren AB er fylt med film dannende skum blandet med vann, som ved slokking gir en ren og effektiv slokking. Dessuten forhindrer skummet gjenantennelse. Ulempen er temperatur begrensninger (normalt 0°C-+60°C oppbevaringstemperatur).

CO2-apparater

CO2-slokkere er beregnet for bruk til slokking av brann i væsker, gasser og brann i elektriske anlegg. Da slokking med CO2 gir en slokking uten sekundærskader.

Husbrannslangen

Husbrannslange er enkel å bruke og lett å koble til på vaskerom o.l. Vann er et rent slokkemiddel særdeles egnet til å slokke brann i tre, papir og tekstiler. En husbrannslange går ikke tom for slokkemiddel.

Solfrid Ramberg Brannslukkertest Foto Bodil Lundbakk
Ønsker du kontroll? Ta kontakt på e-post: solfrid.ramberg@nlr.no. Foto: Bodil Lundbakk